Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Μπύρα ΦιΞ (FIX) H Ελληνική


Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Φιξ στο Κολωνάκι το 1864. Το 1893 ο διάδοχός του Κάρολος Ιωάννου Φιξ μετέφερε το εργοστάσιο στην Λεωφόρο Συγγρού. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν αποτελούσε το συνώνυμο της μπύρας στη χώρα μας. Το 1950, ο Κάρολος Φιξ (ο νεότερος) ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης η οποία εξελίχτηκε σε πραγματική «αυτοκρατορία» Η ανάμειξη του ονόματος της οικογένειας σε πολιτικές διαμάχες την δεκαετία του 1960 σε συνδυασμό με την μονοπωλιακή κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά, δημιούργησαν αντιδράσεις αλλά και προϋποθέσεις «εισόδου» νέων προϊόντων -τόσο σε επίπεδο καταναλωτών, όσο και σε επίπεδο χονδρεμπόρων.


Κάπου μια δεκαετία αργότερα, όλα τα σήματα της παραδοσιακής ζυθοποιίας «κληρονόμησε» η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σαν κύριος πιστωτής της Φιξ. Η Εθνική Τράπεζα στα μέσα ακριβώς της δεκαετίας του 1990 (Ιούνιος 1995) πούλησε τα σήματα της μπύρας Fix στην Δ. Κουρτάκης ΑΕ έναντι ποσού 120 εκ. δραχμών πλέον 1,5% επί του τζίρου από την κυκλοφορία της μπύρας. Η FIX σταμάτησε να κυκλοφορεί κάπου στο 1995 ύστερα από κάποιες δικαστικές διαμάχες. Μετά από την περιπετειώδη αυτή διαδρομή, η παραδοσιακή μπύρα Fix κυκλοφόρησε και πάλι στην Ελληνική αγορά από την εταιρία που ίδρυσε ο Βασίλης Κουρτάκης («Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ») στις 15 Ιουνίου 2000. Οι πιλήσεις όμως δεν πήγαν καλά και έτσι έκλισε σύντομα και πάλι. Τέλος όμως την άνοιξη του 2010, η νέα FIX Hellas κυκλοφόρησε σε συσκευασία γυάλινης (επιστρεφόμενης) φιάλης, σε αλουμινένια κουτιά καθώς και σε βαρέλια χωρητικότητας των 30 λίτρων.

Προσωπικά την δοκίμασα και μου άρεσε, μου έκανε κάτι ανάμεσα σε Heineken και Carib ελαφριά, όμως με αισθητή πίκρα και γλύκα μαζί. Πάρτε fix, είναι και ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ!